Καλώς ήλθατε στο Δημοτικό Σχολείο Μερόπης!

Για να δούμε, τι θα δούμε!!!


Τα παιδιά μας!

Τα παιδιά μας!
Σχολικό Έτος 2017-2018

Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015

Τσικνοπέμπτη και Απόκριες

          Με τον ευρύτερο όρο Αποκριά, ονομάζουμε τη χρονική περίοδο τριών εβδομάδων πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή, το γνωστό μας τριώδιο. Οι τρεις Κυριακές που κλείνουν την κάθε εβδομάδα του τριωδίου είναι η Κυριακή του Ασώτου, η Κυριακή της Απόκρεω (μικρή αποκριά) και η Κυριακή της Τυροφάγου (Μεγάλη Αποκριά). 
          Η λέξη Αποκριά σημαίνει αποχή από το κρέας και σηματοδοτεί την έναρξη της τυρινής εβδομάδας στην οποία επιτρέπονται, κατά τη θρησκεία μας, μόνο τα γαλακτοκομικά προϊόντα. 'Ετσι οι Χριστιανοί προετοιμάζονται για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Συνώνυμη της λέξης Αποκριά είναι και η λέξη Καρναβάλι (Carnival) που προέρχεται από το λατινικό carnem levare (αποχή από το κρέας). 
         Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στο μέσο των 3 εβδομάδων του εορτασμού του καρναβαλιού. Πρόκειται για τη Πέμπτη της 2ης εβδομάδας, της Κρεατινής. Γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 ημέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα. Είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα. Το όνομα "Τσικνοπέμπτη" προέκυψε γιατί την ημέρα αυτή (Πέμπτη δηλαδή) το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα, το οποίο πρέπει να έχει πάντα λίγο λίπος ώστε κατά το ψήσιμο να βγάλει την απαραίτητη "τσίκνα". Στις μέρες μας η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η αρχή της αποκριάς. Μαζί με την Τσικνοπέμπτη έχει καθιερωθεί πλέον και η παράδοση του μασκαρέματος που υποτίθεται ότι διώχνει τα κακά πνεύματα του χειμώνα και βοηθάει έτσι στην εξασφάλιση μιας επιτυχημένης σοδειάς. Οι ρίζες των εκδηλώσεων αυτών βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, στη Διονυσιακή λατρεία. Ο Διόνυσος, κατά το δωδεκάθεο, ήταν ο θεός της γονιμότητας και οι αρχαίοι 'Ελληνες τον τιμούσαν με μεγάλους εορτασμούς, τα Διονύσια. Κατά τους εορτασμούς αυτούς, στην αρχαία Αθήνα, γινόταν παρέλαση άρματος. Το άρμα ακολουθούσαν χορευτές και τραγουδιστές μεταμφιεσμένοι με προσωπίδες που τραγουδούσαν σατυρικά τραγούδια. Οι εορτασμοί αυτοί, πέρασαν από πολιτισμό σε πολιτισμό δεχόμενοι επιρροές από διάφορες κουλτούρες. 
          Στα πλαίσια της τήρησης αυτών των παραδόσεων γιορτάσαμε κι εμείς με ψησίματα και παραδοσιακό "τσίκνισμα" την Τσικνοπέμπτη στο χώρο του σχολείου μας, αλλά και με μασκάρεμα και μικρή καρναβαλική παρέλαση στο κέντρο του χωριού μας. Εμείς είχαμε όλη την καλή διάθεση και το κέφι, αλλά αυτά δε θα ήταν αρκετά χωρίς την παροχή υλικών, μέσων και βοήθειας από τον Πρόεδρο της Α/θμιας Σχολ. Επιτροπής Δήμου Οιχαλίας,  τα αρτοποιεία της περιοχής μας, το καφενείο «Ιστορικό» (το οποίο φιλοξένησε και την εκδήλωση) και, φυσικά, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που βρίσκεται πάντα δίπλα μας. Σας ευχαριστούμε όλους πολύ! Καλή Σαρακοστή!

Εορτασμός Τσικνοπέμπτης στο χώρο του σχολείου
Καρναβάλι στην κεντρική αγορά του χωριού1 σχόλιο:

  1. Μπραβο, συγχαρητηρια για τις δραστηριοτητες στο σχολειο σας.
    Καλη συνεχεια με τους μικρους μαθητες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή