Καλώς ήλθατε στο Δημοτικό Σχολείο Μερόπης!

Για να δούμε, τι θα δούμε!!!


Τα παιδιά μας!

Τα παιδιά μας!
Σχολικό Έτος 2017-2018

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015

Εορτασμός της Αναλήψεως

       Σαράντα ημέρες πέρασαν από την Ανάσταση ως την Ανάληψη του Χριστού. H Πέμπτη της Αναλήψεως είναι η ημέρα που ψάλλεται για τελευταία φορά το «Χριστός Ανέστη» στην Εκκλησία. Είναι ο κύκλος του Πάσχα που κλείνει. 
       Διάφορες παραδόσεις συνοδεύουν τη μέρα αυτή. Η πιο γνωστή είναι «η κάθοδος στη θάλασσα». H γιορτή της Αναλήψεως είναι η πρώτη μέρα του καλοκαιριού, που ο λαός της υπαίθρου επιτρέπει στον εαυτό του να κατέβει στη θάλασσα και να βουτήξει για κολύμπι στο νερό. Πριν από την ημέρα αυτήν, η θάλασσα μπορεί να του κάνει κακό. Κατεβαίνει συνήθως το απόγευμα ή το μεσημέρι, μετά τη λειτουργία, και βουτά, έστω και μόνο τα πόδια του στο νερό, αφού κάνει τον σταυρό του και μετρήσει 40 κύματα, όσες είναι οι μέρες από το Πάσχα. Οι νοικοκυρές έχουν πάρει μαζί τους μπουκάλια, όπου μαζεύουν νερό της θάλασσας «από σαράντα κύματα» και το φέρνουν στο σπίτι για να ραντίσουν τον χώρο.
      Εμείς εδώ έχουμε κάνει παράδοση την πρόσκληση στο σχολείο μας του Συλλόγου Γυναικών Μερόπης, ο οποίος παρασκευάζει το παραδοσιακό τοπικό έδεσμα "μπουκουβάλα", πίτα στην οποία η ζύμη αναμειγνύεται με το λίπος -και μικρά κομμάτια- από παστό χοιρινό κρέας. Παλαιότερα η μπουκουβάλα αποτελούσε ένα εύκολο, οικονομικό, αλλά και πολύ χορταστικό γεύμα, το οποίο οι αγρότες έπαιρναν μαζί τους στα χωράφια, ειδικότερα τις ημέρες που η ανατολή και η δύση του ηλίου τούς έβρισκε εκεί, κάνοντας τις αγροτικές τους εργασίες. Τώρα πια το έθιμο θέλει την μπουκουβάλα να προσφέρεται κυρίως την ημέρα της Αναλήψεως. 
         Ευχαριστούμε πολύ τον Σύλλογο Γυναικών! Και του χρόνου! 

1 σχόλιο:

  1. παρα πολυ ωραιο ιστολογιο!! αγαπω τον τοπο μου και εχω δημιουργησει ενα ιστολογια που αφορα την Μεσσηνια και τις ομορφιες της! θα χαρω πολυ να μπειτε! ειναι : www.messinia1234.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή