Καλώς ήλθατε στο Δημοτικό Σχολείο Μερόπης!

Για να δούμε, τι θα δούμε!!!


Τα παιδιά μας!

Τα παιδιά μας!
Σχολικό Έτος 2022-2023

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Τσικνοπέμπτη 2020

     Την Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου τη γιορτάσαμε με όλες τις τιμές που της αρμόζει, όπως κάθε χρόνο, παρ' όλο που μας τα χάλασε λιγάκι ο καιρός. Ο σύλλογος γονέων οργάνωσε όλη τη διαδικασία του "τσικνίσματος". Η ψησταριά στήθηκε και τα σουβλάκια ήταν έτοιμα για φάγωμα!!








       Η Τσικνοπέμπτη έχει πάρει το όνομά της από την "τσίκνα", η οποία είναι μυρωδάτος καπνός από όλα τα σπίτια που ψήνουν κρέας ή λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά αυτήν την ημέρα. Γιορτάζεται τη δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου (Κρεατινή).
        Εκτός από τα σουβλάκια, ο Σύλλογος γυναικών έφτιαξε παστό χοιρινό! Η κα Γιάννα, η κα Μαρία και η κα Σταυρούλα, μέλη του Συλλόγου βοήθησαν στη διαδικασία του "μαγειρέματος" του παστού.





         Το χοιρινό το παστώνουν με πολύ αλάτι και το αφήνουν να στραγγίζει από το αίμα (παλιά το έβαζαν σε μεγάλες κοφίνες) για 6 μέρες. Ύστερα, σειρά έχει το κάπνισμα. Αφού το κρεμούν ψηλά, το καπνίζουν για 6 ώρες με διάφορα μυρωδικά όπως δεντρολίβανο, δάφνη αλλά και πορτοκάλι. Μερικοί το καπνίζουν και με κυπαρίσσι. Το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας έγινε στο σχολείο! Οι κυρίες του Συλλόγου το έβρασαν μέσα σε κρασί πάνω σε ένα καζάνι και μόλις άρχισε να τρυπιέται έριξαν μέσα το λάδι. Μετά από λίγο ήταν έτοιμο για να το γευτούν μικροί μεγάλοι! 
          Και φυσικά δεν έλειπε και το γλέντι! Όλοι οι μαθητές μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και  στο τέλος, πλέξαμε το γαϊτανάκι μας!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου