Καλώς ήλθατε στο Δημοτικό Σχολείο Μερόπης!

Για να δούμε, τι θα δούμε!!!


Τα παιδιά μας!

Τα παιδιά μας!
Σχολικό Έτος 2022-2023

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Εκδρομή στον Πάμισο- Αποθήκες ΑΣΟ

        Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου επισκεφτήκαμε τις πρώην εγκαταστάσεις του ΑΣΟ (Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός) που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού Παμίσου στο χωριό Άρι.  Πρόκειται για ένα πρώην οινοποιείο του ΑΣΟ συνολικής έκτασης 10 στρεμμάτων. Στις αποθήκες του ΑΣΟ φιλοξενείται τώρα ένα μικρό καφενεδάκι και ένας μεγάλος προαύλιος χώρος για παιχνίδι.






       Τις εγκαταστάσεις τις έχτισαν Γάλλοι μηχανικοί και το ίδιο σχέδιο υπάρχει και σε άλλες περιοχές αλλά και νομούς (Νομοί Αχαΐας, Κορινθίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας).  Εκεί υπήρχαν περίπου 20 δεξαμενές που έβαζαν μέσα τον μούστο από την σταφίδα, όπου στη συνέχεια γινόταν κρασί. Τα άλλα σπιτάκια φιλοξενούσαν το γραφείο του Διευθυντή του ΑΣΟ, τον χώρο όπου έκαναν τις συνελεύσεις και άλλες αποθήκες. 
        Ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός (ΑΣΟ) ιδρύθηκε το 1925 ως Κοινωφελές Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με στόχο "την προστασία της καλλιέργειας και εμπορίας της κορινθιακής σταφίδας". Επίσης, στόχοι ήταν η εξισορρόπηση της προσφοράς προς τη ζήτηση της κορινθιακής σταφίδας, η διαφήμιση του προϊόντος και η εμπορική του αξιοποίηση και προώθηση.



           Ο υδατόπυργος που υπάρχει εκεί περιείχε νερό την εποχή που έλειπαν τα υδραγωγεία. Το ύψος του ανέρχεται στα 15,5 μέτρα και λειτουργούσε με πίεση 1,5 atm.

             Εκτός από όλα τα παραπάνω, βέβαια, θαυμάσαμε και το υπέροχο τοπίο γύρω από τον ποταμό Πάμισο. Η βλάστηση στις όχθες του ποταμού είναι εντυπωσιακή. Η χλωρίδα του αποτελείται από πλατάνια, διάφορες ιτιές, λυγαριές, πικροδάφνες, ασημόλευκες, φτελιές και αγριοκάλαμα και μέσα στο ποτάμι το νούφαρο Nymphaea alba, και άλλα είδη. Η πανίδα του ποταμού αποτελείται από πτηνά (αηδόνια, μελισσοφαγους, αλκυόνες, καρδερίνες, λευκοτσικνιάδες, πρασινοκέφαλες πάπιες, κ.α.), αμφίβια (δεντροβάτραχοι, πρασινόφρυνοι, κ.α.), ψάρια (χρυσή μενίδα, η ποταμοσαλιάρα, το στρωσίδι, κ.α.) και ερπετά (πελοποννησιακές γουστέρες, ποταμοχελώνες, κ.α.).
             Τα παιδιά, αφού έπαιξαν σε αυτόν τον μεγάλο χώρο, τάισαν και τις όμορφες πάπιες και χήνες που βρήκαμε εκεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου